De Duurzame StadProjectenparade: Snel verduurzamen met markt en burgers

Wanneer: Dinsdag 23 september 2014
Tijd: 13.15-17.00 uur
Kosten: Gratis
Locatie: Redactie Elba-Rec (St. Henricuskerk), Paulus Borstraat 41, Amersfoort (achter station Amersfoort Centraal)
Meer info: www.deduurzamestad.com

 

DEZE PROJECTENPARADE IS GECANCELD

Reden is een tegenvallend aantal aanmeldingen, en wij zijn van mening dat we hierdoor niet een bijenekomst kunnen garanderen die kwalitatief voldoet aan de verwachtingen van zowel sprekers als bezoekers. zodat wij het onverantwoord vinden om de sprekers naar Amersfoort te laten komen.


Afgelopen najaar sloten markt en overheid het Energieakkoord. Een mijlpaal. Maar veel gemeenten tasten nog in het duister over de vraag hoe ze afgesproken ambities verwezenlijken. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Royal HaskoningDHV, die onlangs verscheen. Tijdens een speciaal seminar – speciaal gericht op gemeenten - frissen wij u graag op!

Leren van de prakijk
Op de Projectenparade Duurzame Stad, die Elba-Rec met de Economic Board Utrecht (EBU) als partner op dinsdag 23 september organiseert, presenteren vier gemeenten samen met een private partner hoe zij verduurzaming in de praktijk aanpakken, wat de investering is en wat het oplevert. Daarbij staan de volgende vragen centraal:

  • Wat zijn de quick wins met betrekking tot verduurzaming?
  • Hoe maakt je als overheid een goede prospectus richting een marktpartij?
  • En hoe maak je als gemeente optimaal gebruik van een bewonersinitiatief?
  • Welke ondersteunende partijen kunt u inzetten als onafhankelijke arbiter?

De presentaties hebben de vorm van een pecha-kucha presentaties (6.20 minuten, maximaal 20 sheets). Na elke presentatie is er ruimte voor kritische vragen en plenaire discussie.
Tijdens een projectencarrousel na afloop van de projectenparade is uitgebreide gelegenheid met elkaar kennis te maken en kennis uit te wisselen.
We sluiten traditiegetrouw af met een borrel.

De bijeenkomst wordt afgetrapt door Lian Merkx, manager programma Energie bij de VNG, die in kort bestek uitlegt wat het Energieakkoord ook al weer behelst.

De volgende cases zijn geselecteerd:

1) Rotterdamse Groene Gebouwen
Door: Gert-Jan de Looze (gemeente Rotterdam) en Thomas van Egmond (PPSsupport).
Met het programma Rotterdamse Groene Gebouwen werkt de gemeente Rotterdam aan een duurzame vastgoedportefeuille. In het eerste cluster gebouwen heeft de gemeente het totale beheer en onderhoud van 9 gemeentelijke zwembaden uitbesteed voor de komende 10 jaar. De voordelen? Het programma garandeert een forse energiebesparing, zonder noodzaak tot extra gemeentelijke investeringsbudgetten, een verhoging van het comfort voor de zwembadgebruikers, verbetering van de kwaliteit van het vastgoed en een ontlasting voor de gemeente in de uitvoering van beheer werkzaamheden.

2) Aanpak Gebieden Energie Neutraal
Door: René Idema (senior partner Royal HaskoningDHV Strategie en Management Consultants) en gemeente Apeldoorn (Theo van Es, senior adviseur energieneutraliteit)
De Aanpak Gebieden Energie Neutraal (GEN) is er niet op gericht om een individueel gebouw energieneutraal te maken, maar een heel gebied. Tijdens deze casus focussen we op ervaringen met deze aanpak in de wijk Kerschoten in Apeldoorn.

3) Intelligente (led)verlichting in Rijswijk
Door: Niels Waterschoot (Philips-Indal), Willem van Leusden (Ziut) en gemeente Rijswijk (naam volgt).
De gemeente Rijswijk is bezig met een omvangrijke vervanging van de openbare verlichting. De gemeente wil zo spoedig mogelijk Overstappen op duurzame ledverlichting. Daar bovenop rusten ze diverse lichtmasten uit met het slimme regelsysteem CityTouch Starsense, waardoor ze individuele lichtmasten op afstand kunnen bedienen. Bijvoorbeeld om lichten te dimmen of een periode uit te schakelen. Zo stoot de gemeente aanzienlijk minder Co2 uit en bespaart ze tegelijk op onderhoudskosten en de energierekening. In deze presentatie hoort u meer over de beweegredenen en over de realisatie in de praktijk.

3) AmersVolt: ontwikkelen energiediensten vanuit bewonerskracht
Door: Hans Kursten, stuurgroep Smart Grid Project & AmersVolt en gemeente Amersfoort (onder voorbehoud)
Een bewonerscollectief als platform voor product- en dienstenontwikkeling. In het project Smart Grid Rendement, ontwikkeld door o.a. de Economic Board Utrecht (EBU) en gemeente Amersfoort, werkt bewonerscollectief AmersVolt aan het ontwikkelingen van diensten op het gebied van slimme electriciteitsnetten, in de wijk Vathorst. Hoe is het collectief georganiseerd? Wat is de rol van betrokken publieke en private partners en wat is de duurzame opbrengst?
Meer info: http://www.economicboardutrecht.nl/smartgrid / https://www.youtube.com/watch?v=AJcpYAvNiIg
 

Planning voor de middag

13.15 Ontvangst
13.45 Welkom & introductie
Jan Jager, Elba-Rec & Lian Merkx, manager programma Energie, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
14:00

Projectenparade

15:00
Kennistafels (deelnemers rouleren langs de verschillende projecten voor inhoudelijke discussie en kennisuitwisseling)
 
16:00 Borrel


 

 
 

Sponsoren:

Ziut logo Elba-Rec logo EBU logo